Odjeli i zbirke

Zbirka fotografija, fotografske opreme i pribora

Zbirka fotografija, fotografske opreme i pribora čuva vizualnu memoriju grada Karlovca od od druge polovine 19. stoljeća do Domovinskog rata. Primaran interes Zbirke su povijesne osobe i događanja, a ne fotografska tehnika, umjetnička nastojanja i kvaliteta.

Fotografije su razvrstane u cjeline:
• karlovački fotografi i atelieri 19. i 20. stoljeća (izvorne fotografije),
• fotografi i atelieri izvan Karlovca (izvorne fotografije stranih fotografa).
• nepoznati fotografi (izvorne fotografije bez signature fotografa).

Unutar tih cjelina nalazimo najstarije fotografije grada (ulice, trgovi, zgrade i interijeri, industrija, parkovi, panorame, komunalna oprema), raznih događanja, vojski i vojarna, poznatih osoba (pojedinačni i grupni portreti) iz svih sfera društvenog, političkog i kulturnog života, raznih društava (sportskih, prosvjetnih, kulturnih), ali i pojedinačnih i obiteljskih portreta Karlovčana. Osim pojedinačnih fotografija značajno mjesto u Zbirci čine i albumi, poput albuma obitelji Türk, te fotomonografije Grad Karlovac i njegova okolica (1889.), Slunj i Plitvička jezera (nakon 1892.) i album Jubilarna gospodarska šumarska izložba u Zagrebu 1891. karlovačkog fotografa Hinka Krapeka, stakleni negativi obitelji Fogina te fotografski aparati.

Zbirka se do danas postupno obogaćivala sistematskim sakupljanjem, ostavštinama, poklonima i otkupima. Zbirka je obrađena, digitalizirana i objavljena. Od 30.09.2016. godine registrirana je kao kulturno dobro RH.
Pogledaj predmete iz zbirke